1 Black Sheep Farm

$1,850,000

• 2500 SQ/FT
• 3 Bedrooms
• 2.5 Bathrooms

Seclusion & Wildlife Corridor at The End of the Road

The roughly 14-acre Lot 1 of “Black Sheep Farm” is the southernmost of only five parcels in this 84-acre subdivision—at the end of “Moose Meadow Lane”—and the most secluded. Surrounded by a 140-acre pasture to the west, a heavily-treed hillside to the north, and conservation easement/wetland/wildlife corridor on the remaining two sides, Lot 1 is well protected from any future building by its “neighbors.”

Southern Homestead Character

Working with land planners, architects, and contractors on the blank slate, the owners diligently considered how best to take advantage of the dedicated “development area”—roughly two acres—and preserve view corridors, access, and light exposure.

Using only materials that capture the rustic and legitimate nature of old log homes, the guest house was constructed using only “primary” materials: no press-board, plywood or drywall are incorporated in the finished surfaces.

The eight inch-thick kiln-dried Southern pine logs, shipped in from Kentucky, range in width from over a foot to nearly two, and are hand-hewn by adze on both exposed sides. Fir bead-board and pine tongue-in-groove comprise the walls of certain rooms, and the ceiling is wide-plank whitewashed pine. Windows are old-fashioned double hung (thermal insulated) stained fir with bronze frames. However, two more features really characterize craft construction of this cabin.

First is the use of reclaimed woods throughout, both for finished surfaces and trim, all of which was selected from regional collectors and suppliers. The flooring is comprised of six different hardwoods of varying character, color and width to make a striking visual impression. The stairs were fashioned from three-inch-thick oak joists salvaged from an opera house in the Midwest. Trim pieces and cabinetry are hand-built from wire brushed reclaimed scaffold board, as well as from some of the oak.

Incorporated into the cabin floor is a hydronic heating system powered by both solar heat from the garage and an electric furnace in the cabin. Small lights are recessed into the ceiling to accent various features of the open spaces.

Fixtures and countertops also incorporate the farm-style theme. The thick black granite countertops accentuate an Old-fashioned farmer's deep sink in the kitchen and a clawfoot tub in the bathroom. The hex white/black dot tile of the bathroom complements those colors and timeline of the ceramic and brushed-nickel fixtures.

Equally notable are the hand-built chimney and fireplace. For both, each and every stone was cut to fit a pattern and set by a 4th-generation mason who worked on it single-handedly for nearly a year. Using Kemmerer stone of varying colors, the chimney’s bulk is a proportional match to the heft of the logs. The cabin’s foundation was built in the same fashion and with the same materials, set off by the use of pure copper flashing.

Professionally Designed, Installed & Maintained Landscape

The final site for the cabin and the anticipated main home were adjusted to incorporate two very large aspen trees that were a natural part of the property. Several full-sized evergreens were planted in an arrangement that gave the feel of maturity to the landscape, a sense that’s enhanced by the thoughtful placement of numerous boulders.

A lush turf lawn was created using cool-season grass sod, and a perennial/annual garden employs a plant palette of color, shape, and size designed to accentuate the cabin. To enhance the homestead look, two “pecky-cedar” raised bed gardens were set in the front yard and in the sight line from the kitchen window. One garden has since been dedicated to organic strawberries, the other to seasonal vegetables. Newly added this season is a small raised garden bed with raspberry plants.

Large, natural-shaped flagstones make up the walkway between the cabin and the barn and creeping thyme, and Scotch moss fills the gaps in the stones.

The entire landscape is irrigated with an automated system: spray heads for the turf and drip for the gardens. There are even pop-ups to make sure the flagstone plantings stay moist enough to be healthy.

The Garage Masquerades as an Old-Fashioned Barn

In keeping with the theme of the setting, the “barn” is sided with planed reclaimed corral boards, held on by old-fashioned galvanized square cut nails. Red-framed windows accentuate the barn-look, and the garage doors are faced with a siding of fir reclaimed from pickle vats—the rust from the banding left visible.

Both the bottom and top floors feature hydronic heating, the source of which is a large glycol tank connected to the solar system. Within that tank is another, smaller one which provides domestic hot water to the garage via indirect heating from the glycol. A propane boiler is available when supplemental heat is required.

Upstairs is a large open area that can be adapted to many uses; at present, for office and exercise space. There’s a side room that serves as a guest bedroom, opposite the full bath with clawfoot tub. The upper-level flooring is narrow oak reclaimed from a high school auditorium in central WY. A deck at the east end provides a spot from which to watch the sunrise, check the ski report with binoculars, or take in the Teton and surrounding wetland/wildlife views.

 
 

Contact Karin about this property

Name *
Name